fbpx

In mijn vorige blog heb ik al geschreven dat je bewust of onbewust continu bezig bent met verwachtingen. Ook heb ik daar beschreven wat het je oplevert je verwachtingen richting anderen goed te communiceren. Maar hoe zit het dan precies met de verwachtingen die je over jezelf hebt?

Welke verwachtingen heb je bijvoorbeeld over dit blog?

Het is van belang om altijd zo realistisch mogelijke verwachtingen te hebben. Het niet voldoen aan verwachtingen, of het nu over jezelf is of van anderen, kan leiden tot teleurstelling, onzekerheid of zelfs angst.

Referentiekader
Verwachtingen ontstaan in jezelf. Een bepaalde ervaring plaats je binnen je eigen referentiekader en geef je een specifieke persoonlijke betekenis. Op basis van die betekenis zal je bij vergelijkbare situaties bepaalde verwachtingen hebben. Bij voorbeeld: als je voor het eerst op wintersport gaat en de eerste afdaling gaat makkelijk, dan geef je daar een positieve betekenis aan en zal je een volgende keer verwachten dat het weer makkelijk gaat. Als om wat voor reden dan ook de volgende afdaling een stuk minder soepel gaat, en dus niet voldoet aan je verwachtingen, dan ben je vaak teleurgesteld. Een juist referentiekader is dus van groot belang voor het creëren van reële verwachtingen.

Te veel, te snel, te goed
Je bent ongetwijfeld heel goed in wat je met je business doet. Of dat nu het maken van mooie meubels is, prachtig grafisch design, goede adviezen geven of heerlijke lekkernijen creëren. Maar ondernemerschap houdt meer in! Dat je goed bent in je vak, wil nog niet zeggen dat je goed bent in alles wat je doet!
Positieve mensen, en dat zijn ondernemers meestal wel (waarom zou je anders een eigen bedrijf beginnen?), hebben nogal eens te hoge verwachtingen. Van zichzelf en van anderen. Ze willen graag te veel, te snel, te goed. Je herkent het volgende als ondernemer vast wel. Je moet ‘even’ snel je website aanpassen, of je moet nog ‘een paar’ offertes versturen. Moet toch niet te moeilijk zijn en niet al te veel tijd kosten? Anderen hebben er namelijk ook nooit moeite mee en ‘zeggen’ dat altijd ‘zo even te doen’. En daar gaat het vaak mis met je referentiekader.
Vaak leidt dat tot de eerder genoemde teleurstelling, onzekerheid en angst. En wat dacht je van een burn-out?

Zelfkennis
How-to-Create-Authenticity-in-E-CommerceHoe komt het toch dat je te hoge verwachtingen hebt van je eigen kunnen? Je kent jezelf toch goed genoeg?
Omdat je zelf een groot risico hebt genomen om als (zelfstandig) ondernemer te beginnen, wil je graag goed presteren. En daarom heb je vooral focus op zaken die goed gaan. Die sla je op, maak je groter en draag je uit. Dit heeft allemaal invloed op je referentiekader. Ook zijn veel mensen in je directe omgeving vaak positief over het feit dat jij ondernemer bent. Vaak zit daar een verborgen verlangen achter van een eigen drang naar meer vrijheid, zelfstandigheid (en in de gedachten van velen: betere inkomsten). Ook die positieve stimulansen vormen een bijdrage aan jouw referentiekader. En wat dacht je van netwerkborrels? Op negen van de tien (of is het negenennegentig van de honderd?) netwerkborrels hoor je hoofdzakelijk (of alleen maar?) positieve verhalen. En je wilt zelf toch niet onderdoen voor die andere ondernemers? Dus vertel jij ook alleen maar je succesverhalen.
Op zich niets mis mee, totdat je zo ernstig de focus op het positieve hebt, dat je de minder mooie kanten vergeet. Je bent zelf geen held in websites onderhouden, dus dat ‘even de website updaten’ kost al snel veel meer tijd en energie dan je zelf zou willen. En er gaat ineens veel meer tijd zitten in het opstellen van goede, overtuigende offertes. En wat dacht je van de voorbereiding van een goede salespitch of verkooppresentatie? En wat gebeurt er dan als het ook nog eens niet het beoogde resultaat oplevert? Juist ja, teleurstelling, onzekerheid en angst. Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg? Waarom lukt dat nu niet?

Mislukking
de-manier-aan-succes-mislukking-21437759Maar het tegenovergestelde kan ook. Als je als kind bijvoorbeeld nooit de bevestiging hebt gehad dat je goed was, of dat nu op school was, met sport of een bij het bespelen van een instrument. Als alles wat je deed maar als vanzelfsprekend werd aangenomen en er vooral werd gekeken naar wat je niet goed deed. Dan kan je daar nu nog last van hebben. Je hebt misschien wel mooie plannen, maar ze echt omzetten in daden is iets heel anders. Waarom zou je er überhaupt aan beginnen? Waarschijnlijk gaat het toch mis, want wat heb jij nu ooit echt gepresteerd? Angst en onzekerheid zorgen dan dat je lage verwachtingen hebt van jezelf. Dit zorgt ervoor dat je uitdagingen uit de weg gaat en serieus last hebt van uitstelgedrag. Je verwacht maar niet te veel van jezelf en van anderen, want dan zal je ook niet (weer) teleurgesteld worden.

Vertrouwen
vertrouwenMaar is er wat aan te doen? Natuurlijk! Maar gemakkelijk is het niet. Het belangrijkste is dat je realistisch vertrouwen in jezelf moet hebben. En je moet eerlijk zijn tegen jezelf.

Fouten maken mag, ook in je verwachtingen. Als je er maar van leert.

Ik ben benieuwd of je wat aan dit blog hebt. Zijn je verwachtingen uitgekomen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.