Laat los maar laat niet vallen!  

  • door
814b277db8ab0f4bcefc31d7248bf780Het klinkt zo makkelijk: loslaten! Het is toch gewoon het niet langer vasthouden aan iets.

Om te kunnen groeien, om verder te gaan, moet je vaak eerst zaken los kunnen laten. Loslaten van controle, loslaten van specifiek gedrag, loslaten van beperkende overtuigingen, loslaten van mensen. Kortom, loslaten van zaken die jouw groei afremmen of helemaal belemmeren. Maar hoe doe je dat dan precies, dat loslaten?

Vastklampen aan (valse) zekerheden

De huidige maatschappij en de snelheid van alle ontwikkelingen om je heen zorgen ervoor dat je het steeds drukker lijkt te hebben. Hierdoor doe je steeds meer dingen op de automatische piloot (lees mijn vorige blog) om het jezelf makkelijker te maken. Die automatische piloot zorgt echter ook voor valse zekerheden. We klampen ons vast aan de valse zekerheid dat we bij herhaling steeds hetzelfde resultaat zullen behalen. Maar omstandigheden veranderen en dus is de kans groot dat ook het resultaat zal veranderen. Hetzelfde geldt voor mensen. Die reageren ook niet altijd hetzelfde en ontwikkelen zich ook. Eigenlijk geldt in heel het leven de spreuk die de financiële sector al verplicht moet voeren: “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de  toekomst.”.

image110

Controle

Wat moeten we dan precies loslaten? Vaak is het bepaald gedrag of bepaalde overtuigingen/gedachten die ons belemmeren in onze eigen groei. Uiteindelijk kunnen de meeste zaken die on s tegenhouden om te groeien worden teruggebracht op één ding: CONTROLE! Een bepaalde overtuiging heeft je ooit geholpen om een bepaald resultaat te bereiken, dus als je die overtuiging vasthoud, dan zal je weer datzelfde resultaat bereiken. Bepaald gedrag heeft je ooit geholpen om een doel te bereiken, dus zo zal het altijd wel werken. Een persoon was ooit goed voor je, dus als jij maar wat beter je best doet, dan zal die persoon wel weer goed voor je zijn.Door jouw gedachten en gedrag probeer je de controle te houden over hoe dingen lopen, uitgaande van eerder behaald resultaat. Maar zoals gezegd, eerder behaalde resultaten zijn niet per definitie gegarandeerd als jij maar hetzelfde blijft denken of doen. Er zijn veel meer factoren die invloed hebben op het nieuwe resultaat dan alleen jij.


Loslaten dus!

Loslaten-laatsteAls iets je belemmert, dan doe je gewoon toch iets anders? Maar zo gemakkelijk gaat dat natuurlijk niet. Dat weet je zelf ook vast wel. Verandering roept weerstand op en nieuwe dingen zijn vaak eng, want je hebt er geen ervaring mee en dus weinig tot geen controle over. Wat moet je verwachten? Is het nieuwe wel beter, mooier of prettiger dan het oude, het bekende?

Het grootste probleem met loslaten zit hem denk ik in het feit dat de meeste mensen denken dat er maar één alternatief van loslaten is en dat is dan laten vallen. Maar volgens mij zijn er (minstens) twee manieren om zaken los te laten.

 

Hoe werkt dat dan?

Pak maar eens iets vast, bijvoorbeeld een pen of een papiertje of iets dergelijks. Als je bang bent om het kwijt te raken, dan knijp je er hard in. Je doet je best om het niet los te late. Dat kan je veel energie kosten, zeker als het iets groots of zwaars is.

Als je het nu loslaat, dan is de kans wel heel erg groot dat hetgeen je vasthield zal vallen. Omdat je er geen kracht meer op uitoefent verlies je je grip en is de kans groot dat het voorwerp uit je hand valt. Dit is precies de situatie waar we aan denken als we het hebben over loslaten. Als jij er geen invloed (kracht) meer op uitoefent, dan glipt het uit onze vingers en is het weg.

Maar er is nog een speciale manier waarop je iets kan loslaten, het je dus geen kracht meer kost en, indien gewenst, toch niet uit je handen glipt. Laat maar eens los met je handpalm naar boven. Je oefent geen directe kracht meer uit op de situatie (behalve een stukje ondersteuning) en toch blijft hetgeen je vast had gewoon liggen op je handpalm.

Loslaten op 2 manieren

Als je dit principe doorvertaald naar je eigen belemmerende overtuigingen of gedrag, dan betekend dat dus dat je er geen directe tijd en moeite meer in steekt en wel merkt wat er gebeurd. Als je je niet vastklampt aan bepaalde overtuigingen of gedrag, dan ontstaat er vanzelf ruimte voor nieuwe dingen.

Zo gaat het ook met mensen in je omgeving. Als je veel tijd en moeite moet stoppen om mensen in je leven te houden, probeer het eens los te laten, zonder ze direct te laten vallen. Als je die energie die je nu in andere mensen stopt eens in jezelf stopt? Dan merkt de ander dat jij groeit en jezelf ontwikkeld. Dat maakt jou misschien wel weer erg interessant om bij in de buurt te zijn. En als dat niet zo is, dan is het de keuze van de ander om te vertrekken uit je leven. Jij stuurt ze niet weg. Dat is natuurlijk niet fijn, maar doordat je die energie nu in jezelf en je eigen verder groei steekt zal je er altijd sterker en beter uitkomen.

Ik ben benieuwd of je iets hebt aan deze beschrijving. Laat je het me weten?
Of heb je zelf een speciale manier om zaken los te laten? Ik hoor het graag.

3

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.