Geniet van de reis! – Safari blog deel 2

  • door
De Groeicoach safari blog 2 - geniet van de reis

Ik heb al best wat mooie plekken op de wereld mogen bezoeken. Schitterende bestemmingen met fantastische mensen, prachtige natuur, intrigerende cultuur en/of ander inspirerende en bewonderenswaardige zaken. Ik vind het heerlijk om nieuwe bestemmingen te ontdekken en weer een stukje van de wereld te leren kennen, met al zijn mooie (en soms ook minder mooie) kanten. Ik hou niet zo van ‘bucket lists’, want ik ben van mening dat als je iets echt wilt, je het gewoon (zo snel mogelijk) moet doen. Maar als ik dan toch een ‘bucket list’ dingetje moet bedenken, dan hoop ik dat ik aan het einde van mijn leven het grootste deel van onze mooie planeet heb mogen ontdekken/ervaren/beleven.

waterbokken safari groeiblog de groeicoach
Focus niet alleen op je doel.

Uitdagend doel

Als ondernemer word je vaak verteld dat je een duidelijk en uitdagend doel moet hebben waar je naartoe wilt werken. Ik ben het daar als Groeicoach ook helemaal mee eens. Dat vergroot volgens mij namelijk significant je kans van slagen. Het probleem is alleen dat veel ondernemers, als ze zich al een duidelijk, concreet en uitdagend doel stellen, zich volledig blind staren op dat doel. Ze houden stug vast en alles moet wijken om dat doel zo snel en direct mogelijk te behalen. Ze vergeten te genieten van de reis. 

Trek eens het vergelijk met je vakantie. Gaat het er alleen om, dat je op de plaats van bestemming komt, of kan je ook genieten van de reis, het traject, en alles wat daar bij komt kijken?

buffels safari groeiblog

Vooruitzicht

Ik wilde drie jaar geleden al de zojuist genoten reis maken. Maar door omstandigheden is het er de afgelopen jaren niet van gekomen. Natuurlijk baalde ik ervan. Maar dat is wel onderdeel geworden van de uiteindelijk reis. Het vooruitzicht dat die reis er echt wel een keer van zou komen, het inwinnen van informatie, het verdiepen in de landen, cultuur en natuur, etc.

De afgelopen weken op kampeersafari naar Kenia en Tanzania heb ik weer gemerkt hoe belangrijk de reis zelf is, als traject, en niet alleen als bestemming. Natuurlijk wil ik ook gewoon de ‘big five’ spotten. Maar als dat mijn enige doel zou zijn, dan zou ik heel erg veel moois gemist hebben. Dat spotten van die ‘big five’ had ik eventueel ook in de Beekse Bergen kunnen doen. 

Neushoorns safari groeiblog
Onverwachtse situaties

Onverwachtse situaties

Voor mijn recente avontuur was er allereerst het traject van er naartoe leven, vervolgens het kennismaken met de verschillende individuele deelnemers van de groepsreis (en hun ‘andere’ gewoontes, gedragingen, overtuigingen en verwachtingen), alle onverwachtse gebeurtenissen en ook nog het wel of niet voloen aan de verwachtingen, etc. Het geheel maakt dat ik een fantastische reis heb gehad. Dat komt ook omdat ik (zoals al gemeld als belangrijkste les in mijn eerste safari blog) er met een open en nieuwsgierige houding in ben gestapt.

Als je als ondernemer alleen maar je focus houdt op je eindbestemming, je doel, en vergeet te genieten van de reis (het traject), dan is de kans groot dat het uiteindelijke resultaat niet voldoet aan je verwachtingen. Je komt op je reis namelijk meestal allerlei onverwachte, mooie en minder mooie situaties en omstandigheden tegen. Als je alleen maar blijft focussen op je einddoel, dan kan dat erg belemmerend werken. Je moet als ondernemer, net als de wereldreiziger, flexibel en met vertrouwen om kunnen gaan met onverwachtse situaties. Als reiziger kan je te maken hebben met vertragingen, overboekingen, tegenvallende weersomstandigheden, ‘vervelende’ (vanuit welk perspectief?) medereizigers, etc. Als ondernemer kan je op weg naar je uitdagende doel ook  te maken krijgen met allerlei onverwachtse omstandigheden. Technische problemen, zieke medewerkers, concurrentie, marktomwikkelingen, leveringsproblemen, etc.. Je kan hier het beste flexibel en pragmatisch mee omgaan. Sommige dingen zijn namelijk niet in te calculeren en voor te bereiden. Het is allemaal onderdeel van de reis richting je doelen. En soms zal je zelfs je doelen wat bij moeten stellen. Maar zorg er dan voor dat het nog wel steeds bij je past. Het hoort allemaal bij groei!

zebra safari groeiblog
Bekijk niet alles alleen zwart- wit. Er is veel meer te zien en te ontdekken.

De tweede les

Mijn tweede belangrijke safari les: geniet van je (ondernemers)reis. De reis is minstens zo belangrijk als je eindbestemming en je weet nooit 100% zeker waar de reis je uiteindelijk zal brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.