fbpx

Half november 2018, daar sta ik dan op Schiphol. Klaar om met een groepje mij onbekende personen naar Kenia en Tanzania af te reizen. Daar ga ik enkele weken op safari. Een kampeersafari nog wel. Dus weinig luxe, maar back to basic en gewoon zo veel mogelijk genieten, leven in het moment en wel zien wat er gebeurd en hoe dingen lopen.

2018 was een roerig jaar

Zowel persoonlijk als zakelijk, was 2018 een roerig jaar, met mooie hoogtepunten en emotionele dieptepunten. Zo heb ik onder andere mooie persoonlijke en zakelijke ontwikkeling doorgemaakt naar aanleiding van het uitgebreide UPW event met Tony Robbins. En ook heb ik enkele prachtige coachtrajecten mogen begeleiden waar ik zelf ook veel van geleerd heb. Het grootste dieptepunt was natuurlijk het overlijden van mijn vader. Hij was naast mijn vader ook op bepaalde vlakken een belangrijke rolmodel/voorbeeld voor mij was. Daarom had ik besloten dat het goed zou zijn om er even tussenuit te gaan. Tijd voor verwerking, voor mezelf, voor rust en …. ach ja, ik zou wel zien.

Verander je omgeving.

Een rollercoaster ride

Nu ik dit schrijf, nog niet op de helft van mijn reis, weet ik dat ik de juiste beslissing genomen heb. Het is echt niet alleen maar een plezier of relax vakantie. Ik kan nu al met volle overtuiging zeggen dat deze trip, net als het afgelopen jaar, een echte hobbelige ‘rollercoaster ride’ is. En dat ligt niet alleen aan de beroerde Keniaanse wegen (slechts  circa 7% van de wegen in Kenia en Tanzania zijn verhard) ….

Het is eigenlijk net als ondernemen: af en toe moet je alle twijfel aan de kant zetten. Kan het wel (op dit moment)? Is dit wel het juiste voor me? Hoe denken anderen hier over? Je moet gewoon vol overgave in een nieuw avontuur stappen en kijken waar het je brengt en of het je wat oplevert. 

safari groeiblog
Stort je in een andere wereld

Inspiratie en motivatie

De verwerking van bepaalde emoties hakt er lekker in tijdens de reis, maar aan de ander kant krijg ik ook bergen inspiratie. Met de dag word ik gemotiveerder om na terugkomst in Nederland aan de slag te gaan met allerlei nieuwe inzichten in persoonlijke en zakelijke groei. Maar waarom eigenlijk wachten tot terugkomst in Nederland? Dus nu maar alvast aan de slag gegaan met het schrijven van wat inspiratie blogs. Tussen de game drives, de leuke gesprekken met mijn mede-reisgenoten, de volhardende souvenierverkopers en de gevarieerde roadtrips heb ik nog wel wat verloren kwartiertjes die ik nuttig kan besteden.  Niks geen uitstelgedrag! Als ondernemer weet je waarschijnlijk maar al te goed dat je deze prachtige momenten van inspiratie en motivatie direct bij de horens met pakken. 

Mijn reis heeft me prachtige metaforen geboden voor, en inzichten in, diverse groeiprocessen en de verschillende aspecten van het ondernemerschap. Het intrigerende dierenrijk en hoe alle soorten samenleven en overleven. De fascinerende lokale bevolking: meer dan 75% van de Kenianen verdient zijn/haar geld (deels) als kleine ondernemer. De diversiteit in de reisgroep en de bijbehorende groepsdynamiek. Kortom, volop inspiratie en motivatie op safari.

olifanten safari blog
Andere perspectieven

De komende periode ga ik iedere twee weken een blog publiceren met deze nieuwe inzichten. inzichten en inspiratie die ik nu al heb opgedaan tijdens deze prachtige safari-reis en die ik ook het volgende deel van mijn reis ongetwijfeld nog ga opdoen. Hiermee hoop ik ook jullie inspirerende nieuwe inzichten te geven die je kunnen helpen bij je verdere persoonlijke en zakelijke groei.

De eerste les

Mijn eerste belangrijke les: verander af en toe je omgeving en de mensen waarmee je omgaat. Je hoeft daarvoor natuurlijk niet zoals ik helemaal naar Oost-Afrika af te reizen. Dat kan ook al veel lokaler en op kleinere schaal. Het loslaten van je eigen vertrouwde omgeving en het ontmoeten van nieuwe mensen zal altijd leiden tot nieuwe inzichten. Met een open en nieuwsgierige houding kan je daar het meeste en beste uithalen