fbpx

Dit is alweer het vijfde blog naar aanleiding van mijn safari-reis eind vorig jaar. Doordat ik even de focus had op wat andere belangrijke zaken heeft dit blog een poosje op zich laten wachten. Maar over die focus wil ik het in dit blog ook met je hebben. Het is eigenlijk ook een aanvulling op mijn vorige blog ‘Anders kijken‘.

Focus

In het vorige blog ging ik al in op het feit dat iedereen zijn eigen filters heeft in hoe hij tegen dingen aankijkt en hoe hij zaken ‘ziet’. Die filters zijn meestal gebaseerd op eerdere ervaringen en op meningen van anderen. Een ander issue in hoe we naar dingen kijken gaat over focus. Kijk je met een ‘nauwe’ blik naar iets heel specifieks en wil je dan graag zo veel mogelijk details waarnemen? Of kijk je liever naar het grotere geheel? Er is geen goed of fout hierin, het gaat er alleen om dat je je bewust bent van hoe je kijkt en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende manieren van kijken.

Bigger picture

Op safari ben je beter in staat om het grotere geheel der dingen te zien. Je ziet de dieren in hun natuurlijke omgeving met hun natuurlijk gedrag (misschien met de uitzondering van situaties waarin er tientallen jeeps en bussen bij elkaar staan om een bepaald dier van dichtbij te bespieden). Je ziet bijvoorbeeld wel eens foto’s waarop mensen poseren met levende wilde dieren. Maar wat je dan niet ziet is dat deze dieren vaak buiten beeld zwaar gedrogeerd worden of dusdanig mishandeld zijn dat ze hun natuurlijk gedrag hardhandig afgeleerd hebben. Anders zou het überhaupt niet mogelijk zijn om ermee op een foto te gaan. Ook is de kans grotere dat het beeld dat je vormt op een echte safari dichter bij ‘de werkelijkheid’ ligt dan wanneer je de dieren op een andere manier bestudeerd. Op een foto zie je maar een klein stukje van de ‘grotere geheel’. Je weet namelijk niet wat er buiten beeld gebeurt. En wat daar dan net buiten de focus van je cameralens gebeurt kan juist zo interessant of belangrijk zijn.

Bij het ‘live’ observeren van het grotere geheel van een situatie zie je ook zaken die niet op ‘de foto’ van een gefocust beeld staan. Je bent meestal zelfs in staat om om je heen te kijken en zodoende de hele omgeving waar te nemen. En die omgeving kan heel erg veel invloed hebben op het uiteindelijke beeld (en de foto die je er eventueel van maakt).

Het nadeel van naar het grotere plaatje kijken is dat details je vaak niet opvallen.

 

Inzoomen

Net als met een camera kan je ook met je eigen aandachtsveld inzoomen. Je focus gaat dan naar een kleiner deel van de wereld om je heen. Het voordeel is dat je veel meer details kan waarnemen en die zijn in sommige gevallen toch wel heel erg belangrijk. Ook kan het helpen om een deel van de prikkels uit je omgeving weg te filteren. Denk maar eens aan het geconcentreerd werken aan een bepaalde taak in een drukke omgeving. Op een gegeven moment, als je echt gefocust bent, dan hoor je de omgevingsgeluiden niet meer (bewust). Ze zijn er nog steeds, maar je registreert ze niet meer. Dat kan ook rust en ruimte beiden. Veel ondernemers maken de fout om veel te veel in te zoomen op details. Zeker als je bedrijf aan het groeien is, zal je steeds verder uit moeten zoomen. Je moet dan vooral aandacht hebben voor het grotere plaatje en d details aan anderen over (durven) laten.

De vijfde safari les

Mijn vijfde belangrijke safari les: Maak een bewuste keuze hoe je naar zaken kijkt. De les uit het vierde blog was om je bewust te zijn van de manier waarop je naar dingen kijkt. Deze les is eigenlijk een logisch vervolg daarop. Als je je bewust bent van hoe je naar bepaalde dingen kijkt, kan je ook een bewuste keuze maken. Wat is je doel? Wat is op dit moment belangrijk voor je? Heb je details, en dus focus, nodig of wil je juist het grotere plaatje overzien? Als je hierin een bewuste keuze maakt en de gevolgen daarvan beseft, dan verhoog je je efficiency. Ook kan je kiezen om heel bewust zowel naar het grote plaatje te kijken als met focus naar de details. Maar dat kan niet tegelijk. Je moet dan bewust even een stapje terug (als je het grotere geheel wilt zien) of een stapje vooruit (las je focus op details wilt) doen. Soms letterlijk, maar vooral figuurlijk. En dat moet je bewust doen, want ‘bewust’ kan je deze twee niet tegelijk waarnemen.