fbpx

Anders kijken op safari

Op safari gaan in Afrika is een mooie manier om anders naar dingen te (leren) kijken. Natuurlijk kan je al die prachtige dieren die in Afrika leven ook op internet opzoeken. Daar vind je prachtige foto’s en kan je alle informatie vinden die je je maar kan wensen. Ook zou je natuurlijk de dieren ‘in het echt’ in de dierentuin kunnen gaan bekijken. Of nog meer natuurgetrouw in een Safaripark. Maar uiteindelijk zijn dit allemaal maar beperkte weergave van de werkelijkheid. En er blijft natuurlijk niets mooiers dan iets in zijn of haar natuurlijke omgeving te kunnen observeren.

Nogorogoro krater

Ondernemer in zijn natuurlijke omgeving

Zo ervaar ik het ook met de ondernemers die ik coach. Ik kan ze voor een coach-sessie wel uit hun bedrijf halen en op een andere locatie met ze in gesprek gaan, maar ja, zie ik ze dan wel in hun eigen natuurlijke omgeving? Ik maak het liefste eerst een praatje bij een klant op het bedrijf en loop dan ook graag samen met de ondernemer een rondje door zijn bedrijf. De houding en het gedrag van de ondernemer op die momenten, en de interactie met de medewerkers, dat is de ondernemer in zijn natuurlijke omgeving. Dan is de ondernemer meestal ook in zijn element en handelt hij ‘als vanzelf’. En daar leer ik het meeste van over de ondernemer. Met die informatie kan ik zo’n ondernemer veel directer coachen in zijn (persoonlijke en zakelijke) groeiproces.

Giraffe

Je eigen filter

Het is ook mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen filters heeft en een eigen wijze om de dingen die ze zien te interpreteren. Als ik een groep leeuwen een net gedode jonge zebra zie oppeuzelen, dan denk ik: ‘Wow, prachtig. Die leeuwen hebben met brute kracht en slim jagen een ander machtig beest gevangen en gedood en zorgen zo voor hun eigen voortbestaan.’ En iemand anders kan denken: ‘Aah, wat vreselijk zielig. Die brute leeuwen hebben die jonge zebra gedood. En zie daar verderop de moeder zebra machteloos op zoek naar haar jong. Wat vreselijk!’ Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke interpretatie van exact dezelfde gebeurtenis. Dat komt omdat mensen zaken interpreteren op basis van hun eigen eerdere ervaringen, hun persoonlijke kennis van zaken, hun opvoeding, hun persoonlijke normen en waarden en hun eigen wereldbeeld. 

Itsy, bitsy spider

Een mooi, praktisch voorbeeld van mijn reis is de situatie hoe mensen omgaan met spinnen. Ikzelf ben niet zo bang spinnen. En laat je nou net nogal wat spinnen tegenkomen in Afrika. En dan niet van die kleine spinnetjes die je in Nederland tegenkomt, maar ook een stuk grotere en harigere exemplaren. Mij doen ze niet zo veel. Dat komt omdat ik weet dat de meeste soorten compleet ongevaarlijk zijn en juist enkele positieve eigenschappen hebben (vangen vervelende vliegen, muggen en andere insecten). Ik heb zelf ook geen ‘slechte’ ervaringen met spinnen. Ik ben er bijvoorbeeld nooit door geschrokken of gebeten ofzo.  Maar in mijn reisgezelschap waren ook enkele personen die als de dood waren voor spinnen. Die hadden het soms best zwaar met de spinnen bij de sanitair gelegenheden op de campsites waar we verbleven. Dat komt doordat zij een heel ander beeld hebben bij spinnen. Dat beeld is zeer waarschijnlijk helemaal niet op waarheid gebaseerd. Ze zijn vast niet aangevallen door spinnen in het verleden. Vak is hun beeld ontstaan door (overdreven) verhalen van anderen of zijn ze gewoon een keer geschrokken van een onverwachte ontmoeting met een spin. Of ze zijn ‘het slachtoffer’ geworden van geprojecteerde angsten van anderen.

Anders kijken

De vierde safari les

Mijn vierde belangrijke safari les: Ben je bewust van hoe je naar dingen kijkt. Zie je werkelijk wat er aan de hand is, en baseer je je puur op objectief waarneembare feiten, of vul je het plaatje zelf aan met je eigen (negatieve) ervaringen en angsten? Als ondernemer ken je ook vast genoeg angstverhalen van andere ondernemers die failliet zijn gegaan, met onbetrouwbare partners in zee zijn gegaan of andere ‘verkeerde’ keuzes hebben gemaakt. Maar in hoe verre zijn die zaken ook van toepassing op jouw situatie? Laat je niet leiden door angsten, maar kijk objectief naar een situatie en baseer je keuzes op je intuïtie.

Durf en kan jij op een andere manier gaan kijken?