fbpx

Geluk kent vele gezichten. Dat heb ik op mijn reis door oostelijk Afrika ook weer duidelijk gemerkt.

Een wereld van overvloed

De (westerse) wereld waarin wij dagelijks leven is een wereld van overvloed. Het overgrote deel van de mensen heeft werk, ze hebben voldoende te eten en zorg en onderwijs zijn aardig goed geregeld. Maar ja, als ik zo om me heen kijk en luister, dan is het blijkbaar belangrijk nog niet genoeg. We klagen vooral dat we het zo slecht hebben. De zorg is te duur, onderwijs is ondermaats, het werk is niet leuk of uitdagend genoeg en de boodschappen worden ook steeds duurder. Zeker nu de lage BTW van 6% naar 9% is gegaan. 

nijlpaard water safari groeiblog

Wat hebben we niet?

Het lijkt erop alsof we vooral kijken naar alles wat we niet hebben. Er zijn namelijk altijd wel mensen die leuker werk hebben. Mensen verdienen meer dan jij. Anderen hebben betere opleidingen genoten. Mensen in je omgeving hebben meer geld en meer en betere ‘spullen’. En dus gaan we maar lopen klagen over het feit dat we het ‘o zo moeilijk hebben’. Dat geldt ook voor veel ondernemers. Er zijn altijd ondernemers die het betere doen, die fantastische klant hebben of waar alles maar mee lijkt te zitten en alles lukt.

Uitzicht safari groeiblog

70% is ondernemer

En dan ben je op vakantie in Afrika en dan merk je pas wat ‘armoede’ is. Het grootste gedeelte van de mensen heeft geen vaste baan. En als ze al werk hebben, dan is het vaak op dagbasis, afhankelijk van het aanbod. 70% van de Kenianen en ook van de Tanzanianen is mede daardoor ‘noodgedwongen’ zelfstandig ondernemer. Met allerlei creatieve vindingen proberen ze als ondernemer een centje bij te verdienen. Maar nog steeds hebben ze heel erg weinig. De meeste mensen hebben wel een huisje. Wij zouden het eerder een primitief hutje noemen, maar voor hen is het een huis. Het is een dak boven hun hoofd en een plek waar ze kunnen slapen (vaak niet eens op een matras). 

Olifanten safari groeiblog

Oprecht geluk

Wat mij erg op is gevallen is dat de mensen in Afrika ondanks deze ‘armoede’ vaak veel gelukkiger lijken. Ze lachen veel meer en ze zijn oprecht blij met kleine dingen. Of dat nu gewoon een leuk gesprek is, een kleine aankoop die ik als toerist bij hen doe of het feit dat ze een safaritruck langs zien rijden met van die ‘gekke blanken’ erin. Ze zijn over het algemeen echt oprecht dankbaar voor het weinige dat ze hebben en daardoor stralen ze ook gewoon geluk uit. Met het halve dorp rondom een televisie zitten om een voetbalwedstrijd te kijken levert zoveel vrolijkheid en blijheid op, dat werkt zelfs aanstekelijk. Dat soort blijheid en geluk zie ik in Nederland niet echt.

antilopen safari groeiblog

Wat je wel hebt

Ik denk dat dit verschil in geluk en geluksbeleving zit in een belangrijk verschil in mentaliteit. In Kenia en Tanzania heb ik ervaren dat de mensen vooral kijken naar wat ze WEL hebben. En volgens mij zijn wij in onze moderne westerse samenleving veel te veel gefocust op wat we allemaal NIET hebben. Als je focust op wat je WEL hebt en dat ook oprecht waardeert en er dankbaar voor bent, dan zal je veel gelukkiger zijn. Besef dat er altijd mensen (en ondernemers) zijn die het beter hebben. Nou en? Moet jij het het allerbeste hebben van iedereen om gelukkig te zijn? Dat vergt zo veel inspanning en frustratie, dat komt je geluk echt niet ten goede.

Leeuw Safari Groeiblog

Ondernemersgeluk

Die focus op wat we NIET hebben geldt niet alleen voor de gewone mens, maar zeker ook voor ondernemers. Dankbaar zijn voor wat je hebt en een ander soms ook wat gunnen zal je meer geluk en plezier brengen En dat zal op zijn beurt er weer voor zorgen dat je makkelijker, meer ontspannen en meer enthousiast je werk kan doen. Op zijn beurt leidt dan weer tot betere resultaten. Het heeft eigenlijk veel raakvlakken met mijn tweede safari blog: geniet van de reis. Door van de reis te genieten en niet alleen van het resultaat zal je makkelijker de juiste resultaten kunnen behalen. Ondernemers vergeten vaak gelukkig te zijn en te genieten van het ondernemerschap. Ze werken alleen maar heel hard om te bereiken wat ze nog niet hebben of ze werken vanuit angst om te verliezen wat ze al wel hebben. Ben je uiteindelijk niet ondernemer geworden om te genieten en gelukkig te zijn?

Nijlpaard safari groeiblog

De derde safari les

Mijn derde belangrijke safari les: focus op wat je wel hebt in plaats van wat je niet hebt. Ben ook oprecht dankbaar met wat je hebt. Pas dan zal je echt gelukkig kunnen zijn, ook met de kleine dingen die je bereikt. En dat draagt weer bij aan werkplezier en enthousiasme, waardoor je nog betere resultaten zal halen. Maar dan wel op een positieve manier en vanuit overvloed en dankbaarheid. Geluk zit hem, ook in het ondernemerschap, vaak in de kleine dingen. Je moet ze alleen (willen) zien.

Hoe ervaar jij ondernemersgeluk?