fbpx

Visie en missie sessies

Een heldere en scherpe visie en missie, zowel op bedrijfs- als persoonsniveau, zorgen voor een duidelijk doel en sterke focus.

Visie

Een levendig (mentaal) beeld van waar u in de toekomst naartoe wilt met het bedrijf, gebaseerd op doelen en ambities.

Missie

Definieert wat de organisatie is, waarom zij bestaat.

Focus

Om met je onderneming te kunnen (blijven) groeien, is het belangrijk dat je weet wat je bestaansrecht is en waar je naar streeft in de toekomst. Kortom: het is voor ondernemers essentieel dat zij hun missie en visie helder voor ogen hebben! 

Een heldere en scherpe missie en visie, zowel op bedrijfs- als persoonsniveau zorgen voor een duidelijk doel en sterke focus. Hierdoor kunnen een goed geformuleerde missie en visie sterk bijdragen aan het realiseren van persoonlijke en zakelijke groei. Het maakt je passie tastbaar.

In je missie beschrijf je beknopt het bestaansrecht van je organisatie: Waarom bestaan jullie? Wat voegen jullie toe? Wat bieden jullie dat anderen niet te bieden hebben? Wat maakt jullie uniek? Dit zijn vragen die je zult moeten beantwoorden om je missie helder te krijgen. Het grote probleem is echter dat als je in je eentje je missie opstelt of alleen met mensen die direct betrokken zijn bij je organisatie, je soms te maken krijgt met tunnelvisie. Je zit zo in de materie en je bent zo gericht op jouw unieke producten en diensten, dat je soms niet kan zien of dit wel is wat de markt werkelijk wil. En uiteindelijk ontlenen de meeste bedrijven hun bestaansrecht toch aan het vervullen van de behoeftes van hun klanten. 

Daarnaast heb je als ondernemer meestal ook een duidelijke visie, een droom. Deze droom zal je helder moeten vertalen naar je medewerkers en alle andere stakeholders van je organisatie, zoals je klanten en je leveranciers. Hoe ziet je bedrijf eruit als je er over 5 jaar binnenstapt? Waar bevind je je? Wie werken er dan bij je? Welke klanten bedien je? En welke activiteiten ontplooi je dan precies?

Visie missie Groeicoach

Waarom?

Focus door middel van een heldere missie en visie zorgen er voor dat het voor iedereen die in contact komt met je bedrijf of haar medewerkers weet waar je mee bezig bent en waarvoor je het doet. Hierdoor stel je anderen in staat om direct een scherp beeld van je bedrijf te krijgen en stel je hen in staat hun eigen nuttige bijdrage te leveren aan jou missie en visie, vanuit gedeelde interesses, normen & waarden of toekomstplannen. Ook vergroot je met een duidelijke missie en visie die matcht met de kernwaarden van anderen, de gunfactor voor je organisatie en het vergroot je de betrokkenheid bij je organisatie.

Om die betrokkenheid te genereren dienen je missie en visie begrijpelijk te zijn en makkelijk te onthouden. Daarom is het des te belangrijker om je missie en visie kort, krachtig en helder te formuleren.

Hoe?

Vaak hebben mensen die en visie en missie voor hun bedrijf opstellen last van tunnelvisie. Of ze zitten zo dicht op de materie en de details dat ze de essentie niet meer (kunnen) zien. Zeker de vertaling van al het moois dat je als organisatie te bieden hebt en de prachtige toekomstdroom, naar een korte, krachtige en heldere tekst die bij iedereen direct blijft hangen is een uitdaging. Daarom is het goed om je bij dit proces goed te laten begeleiden. 

Gespecialiseerde business coaches van de Groeicoach kunnen je helpen bij het opstellen van een overtuigende en onderscheidende missie en visie voor je organisatie.