Jij bepaalt je eigen succes

  • door

Wat zijn je groei doelen“Ja, dat klinkt wel erg makkelijk” zal je nu misschien denken. En als je succes hebt, dan ervaren veel ondernemers dit ook zo. Maar zodra succes achterblijft op je verwachtingen of zelfs uitblijft, dan krijgt de omgeving meestal de schuld en ligt het ineens niet meer aan jezelf. Veel ondernemers kijken voor het ontbreken van succes naar anderen in hun directe omgeving. Leveranciers leveren niet op tijd of niet de juiste kwaliteit of zijn te duur om succes mogelijk te maken. Of de medewerkers werken niet hard genoeg of laten steken vallen. Of de klant snapt gewoon niet hoe goed de producten of diensten zijn. Herkenbaar?

Wij ZijWij – Zij

Een beetje vreemd is dat wel, vind je niet? Maar zo gaat het vaak ook met voetbal of andere sportactiviteiten. Als je favoriete club optimaal presteert, dan zijn JULLIE kampioen. Maar als ze slecht presteren, dan zijn ZIJ de losers. Oftewel, mensen willen zich graag associëren met succes, maar als het gaat om fouten of mislukkingen, dan distantiëren we ons maar wat graag van de situatie.

Sabotage

Het is natuurlijk ook niet leuk om te beseffen dat je zelf de oorzaak bent van iets wat niet gelukt is. Maar heel vaak saboteren we onszelf. Dat gebeurt dan vooral onbewust. Ieder mens heeft namelijk angsten en onzekerheden. Door het niet met een duidelijke focus en vanuit een positieve mindset en met toewijding aan een bepaald resultaat te werken ontstaat in je bewustzijn ruimte voor het onbewuste. Dan kunnen die onzekerheden en angsten naar de oppervlakte komen. Die kunnen dan al je goede intenties saboteren als je ze de kans geeft. Hoe vaak heb je niet ervaren dat je wel weet dat je iets moet doen en eigenlijk ook wel hoe je het moet doen, maar toch doe je het niet? Dat is de sabotage vanuit de angsten en onzekerheden uit je onbewuste.

Focus, toewijding en doorzettingsvermogen

Maar er is een oplossing! Jij kan de lead nemen om toch jouw successen te realiseren. Daar heb je wel focus, toewijding en doorzettingsvermogen voor nodig. Allereerst heb je een hele duidelijke focus nodig. Als je tien dingen tegelijk wilt bereiken, dan gaat je aandacht en dus ook je inzet en energie naar tien verschillende dingen. Dat gaat altijd ten koste van het resultaat (of ten koste van de tijd die je nodig hebt om het resultaat te bereiken). Het tweede aspect is toewijding. Je moet je beoogde resultaat niet alleen maar leuk vinden of ‘willen’, je moet dusdanig gemotiveerd zijn dat dit echt iets is wat je ‘moet’ bereiken. Stoppen of falen mag geen optie zijn. Eigenlijk zou je al je boten al achter je moeten verbranden, zodat er geen weg terug is. Als je zodanig toegewijd bent, dan zal niks je in de weg staan of afleiden om je succes te realiseren. Het derde aspect is doorzettingsvermogen. Dat ligt heel dicht tegen toewijding aan. Successen worden zelden zonder slag of stoot, zonder tegenslag of tegenwerking gerealiseerd. Je moet doorzettingsvermogen hebben om die tegenslagen het hoofd te bieden en toch door te gaan. Doorgaan met die heldere focus op het te realiseren resultaat. Steeds opnieuw zal je bij tegenslag of tegenwerking de motivatie moeten vinden om het een positieve mindset en nog meer vastberadenheid door te gaan om je succes waar te maken.

Succes is een keuze!

Stoppen, falen of mislukking is dus altijd jouw keuze. Als je dat niet wilt accepteren, dan vind je altijd wel ergens de motivatie, focus en drive om door te gaan. Succes is een keuze en jij bepaalt je eigen keuzes.

Waar heb jij met meeste moeite mee als het gaat om het realiseren van jouw beoogde successen? Laat het weten in de comments hieronder en mogelijk kunnen wij je tips geven of je helpen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.