‘Intuïtief’ versus ‘Rationeel’ ondernemen

Groei Blog

Carrière

Intuïtief ondernemen of ondernemen vanuit je verstand? Wat is het verschil en wat werkt het beste?

Iedere ondernemer maakt in zijn ‘carrière’ verschillende ontwikkelingen door. Een van die ontwikkelingen is de switch van intuïtief ondernemen naar rationeel ondernemen (en hopelijk ook weer terug).

Starten

Veel ondernemers starten vanuit passie, enthousiasme en drive. Ze weten vaak niet precies wat ‘ondernemen’ inhoudt, maar vertrouwen op hun intuïtie, werken hard en doen wat goed voelt. Ik noem dit intuïtief ondernemen. Vaak zijn het de ondernemers die vanuit ‘niets’ beginnen met ondernemen en eigenlijk niks te verliezen hebben. Het zijn geen boekenwurmen die zich eerst eens uitgebreid in gaan lezen over wat dat ‘ondernemerschap’ nu werkelijk inhoud en hoe het precies in zijn werk gaat. Voor hen geldt vaak: gewoon doen!

Carrière groeiGroeien

Zodra zo’n intuïtief startende ondernemer succes gaat krijgen zie je vaak dat hij allerlei boeken gaat lezen en trainingen gaat volgen om zich, naar zijn idee, nog beter te bekwamen in het ondernemerschap. Hij is tenslotte ‘zomaar’ begonnen en nu wordt het ineens toch een stuk serieuzer. Zodra er personeel aangenomen wordt, er meer klanten komen en er meer leveranciers en andere partijen betrokken raken bij de onderneming, neemt dit ‘leren’ vaak ineens sterk toe. En bij deze verdieping in het ondernemerschap leer je dan allerlei, vaak al decennia geleden ontwikkelde, modellen, structuren en theorieën over hoe je nou eigenlijk succesvol moet ondernemen. Zodra deze ondernemers meer vertrouwen gaan hebben de nieuwe kennis opgedaan uit trainingen, boeken, workshops, opleidingen en seminars schakelen zij over naar het rationeel ondernemen.

OnzekerheidOnzekerheid

Deze omschakeling is op zich ook logisch. Er zijn meer mensen afhankelijk van het bedrijf dat jij als ondernemer hebt opgezet, terwijl jij nooit voor ondernemer gestudeerd hebt. Vaak gaan deze ondernemers twijfelen aan hun eigen kennis en vaardigheden en of deze wel voldoende zijn om het gerealiseerde succes vast te houden, danwel het bedrijf nog verder te laten groeien. Ze gaan dan om zich heen kijken naar andere succesvolle ondernemers en allerlei onderzoeken en ‘experts’ raadplegen. Naar aanleiding daarvan passen ze dan vaak hun gedrag aan en proberen zo meer zekerheid voor zichzelf en alle andere betrokkenen te creëren.

In evenwichtBalans

Natuurlijk is het goed om te kijken naar andere succesvolle ondernemers en om alom geprezen onderzoeken en modellen te onderzoeken. Mijn ervaring is echter dat veel ondernemers het contact met hun intuïtie daarbij compleet verliezen. Ze gaan hun bedrijf vaak ‘managen’ en zaken ineens heel anders doen, “want zo doen andere succesvolle ondernemers het ook”. Daarbij vergeten ze echter dat hetgeen een bedrijf succesvol en uniek maakt meestal de mensen zijn, met daarbij de ondernemer zelf voorop! Veel ondernemers komen daarna ook in de knoei met zichzelf. De nieuwe kennis en inzichten matchen niet met hun intuïtie, hun gevoel. Ze hebben nog steeds tientallen of honderden creatieve ideeën en bruisen van de energie en daadkracht, maar bij het nieuwe managen is daar maar erg weinig tijd en ruimte voor. Dat komt ook omdat dit rationeel ondernemen veel energie en tijd kost omdat dit niet ondernemers-eigen is.

Mijn advies is dan ook: zorg voor een goede balans tussen intuïtief en rationeel ondernemen, maar blijf vooral vertrouwen in je eigen kennis, ervaring, jezelf en je mensen.

Hoe onderneem jij? Vanuit intuïtie of vanuit verstand?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.