Vorige week hoorde ik voor het eerst het nieuwe nummer van Marco Borsato, ‘Mooi’. De tekst sprak me direct enorm aan maar toen ik  het verhaal erachter hoorde begreep ik ook precies wat hij hiermee bedoelde.

Borsato

Zelfs in de grootste ellende is wel iets moois te zien
Het nummer heeft zijn oorsprong op de dag dat Marco te horen kreeg wat voor enorme schuld hij moest betalen in het faillissement van zijn Entertainment Group. Dit verhaal vertelde hij o.a. op de radio bij Evers staat op. Die dag was de zwaarste dag in zijn leven verteld hij. Toen hij naar huis belde zie zijn vrouw Leontine “Kom lekker naar huis dan trekken we de beste fles champagne open die we hebben.”. Dat gaf hem het inzicht dat het eigenlijk ook een hele mooie dag was. Er was dan wel veel ellende met het faillissement van zijn Entertainment Group, maar hij kon alles betalen en hij kon een nieuwe start maken. Hij stopte zijn auto,stapte uit en genoot van de prachtige (winterse) natuur om hem heen. Hij ging de wereld met andere ogen zien!

Keuze

Je hebt altijd een keuze
De tekst van het nummer ‘Mooi’ geeft het prachtig weer: “Open je je ogen met een traan of met een lach? En kijk je om je heen en zie je dan de zon of zoek je achter alles naar de schaduw op de grond? Leef je voor geluk of sterf je van verdriet?”. Je hebt zelf een keuze hoe je in het leven staat. Ben je gericht op het positieve wat je kan ontdekken iedere dag, of kijk je liever naar alles wat er fout kan gaan? “Je bent net zo rijk, zo rijk als je je voelt.”

Het is niet altijd gemakkelijk
Zelf heb ik tegenwoordig een vrij positieve instelling. Ik zoek het mooie in alles om me heen, ook als ik tegenslagen tegenkom. Ik ben ook de laatste die zal zeggen dat het gemakkelijk is om altijd positief in het leven te staan. Bijna een half jaar geleden heb ik een vrij ernstig ongeluk gehad en mijn gebroken arm is nog steeds niet volledig hersteld en ondanks dat het ongeval niet mijn schuld was wil de verzekering ook nog eens geen enkele schade dekken. Het is in zo’n geval gemakkelijk om vooral het negatieve van de situatie te zien en daar in te blijven hangen. Maar dat is net nodig. Ik heb zelf de keuze om te kiezen voor het positieve. En dat doe ik dan ook.

Misschien vraag je je dan af wat ik dan voor positiefs zie in zo’n geval. Nou, dat zal ik je vertellen. Gezien de situatie van het ongeval had het veel slechter af kunnen lopen. Ik ben er nog en kan nog bijna alles doen, al is het met wat meer moeite en hulp en kost het allemaal wat meer tijd. Maar blijkbaar was het nog niet mijn tijd en heb ik nog iets te doen. Ik had kunnen blijven hangen in de fysieke beperking die ik nu nog steeds ondervind van het ongeval, of de financiële consequenties van een niet welwillende verzekeringsmaatschappij, maar dat doe ik niet. Ik kijk naar wat ik wel kan, geniet van al het mooie in een dag en de fijne mensen die ik om me heen heb.

positief-negatief

Alles wat je aandacht geeft groeit
Natuurlijk mag je best even stilstaan bij de negatieve emoties die je op een moeilijk moment ervaart. Je moet die gevoelens ook zeker niet wegstoppen. Accepteer ze voor wat ze zijn en stap er vervolgens, na ze even de tijd en ruimte gegeven te hebben, overheen en ga op zoek naar iets positief. Als je je maar blijft richten op het negatieve, als je het aandacht blijft geven, dan zal het alleen maar groeien. Een mooi voorbeeld van dit soort ‘zelfvervullende voorspellingen’ is het feit dat als je net een nieuwe auto gekocht hebt, je datzelfde type auto ineens overal ziet rijden, terwijl dat je daarvoor nog nooit zo opgevallen was. Dat komt omdat je daar je focus op legt. En zo gaat dat dus ook met emoties. Wil je je aandacht en focus leggen op iets positiefs en moois, of leg je die focus op wat er allemaal niet goed gaat?

Je hebt ook iedere dag weer zelf de keuze om al het mooie in het leven te zien, of juist alle ellende en problemen. Beiden zijn altijd wel aanwezig, maar het gaat erom wat jij wil zien en waar jij voor kiest.

Ik zou zeggen: zie heb mooie en positieve in het leven, het zal je leven vanzelf mooier en prettiger maken.

Hoe mooi kan het leven zijn? Het is maar hoe je kijkt!

ogen-die-kijken-620x329

 

Ik ben benieuwd naar hoe jij met tegenslagen omgaat en hoe jij naar de wereld kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.