Geld is een middel, geen doel!

  • door
Geld is een middel

Ik kom het steeds weer tegen. Als ik met een ondernemer in gesprek ga over groei, dan hebben ze het meteen over omzet, winst en personeelsgroei. Het gebeurt bijna automatisch. Zelfs ondernemers die met een duidelijke sociale en/of duurzame visie werken denken vaak nog in euro’s. Maar is dat nou echt zo erg?

Financiële maatschappij

Onze maatschappij is nog steeds voor het overgrote deel afhankelijk, en daardoor gefocust, op geld. Ondanks allerlei mooie maatschappelijke initiatieven gericht op een andere focus dan een financiële focus wordt waarde nog steeds voornamelijk in geld uitgedrukt. En als iets groeit, dan neemt de waarde toe. Dus is het eigenlijk wel logisch om in termen van geld te denken.

Persoonlijke groei, zakelijk resultaat

Maar je kunt ook groeien op andere manieren. Wat dacht je van persoonlijke groei? Groeien in zichtbaarheid? Of groeien in kennis? Misschien groeien in vaardigheden? Groeien in sociale impact? Wil je groeien in zelfvertrouwen? Of streef je naar groei in (klant-)waardering?
Allemaal mooie manieren om te groeien. En niet direct met een financiële focus. Groei gaat dus eigenlijk veel verder dan winst en omzet. In mijn werk als coach richt ik me met name op deze groei. Groei van de persoon en de impact op de organisatie waarin de persoon werkzaam is en de maatschappij waarin hij leeft. En deze persoonlijke groei levert vrijwel altijd ook direct zakelijk resultaat.

Wat is je echte doel?

Gerichte groei heeft altijd een doel. En geld kan eigenlijk nooit een doel op zich zijn. Natuurlijk kan je met geld mooie dingen doen, maar het echte doel is nooit geld verdienen om als Dagobert Duck in te zwemmen. Toch? Met dat verdiende geld doe je weer andere zaken. Je ‘koopt’ er je vrijheid mee door op vakantie te gaan. Of je ‘koopt’ er status mee door een groter pand, duurdere auto of mooi kostuum aan te schaffen. Geld is dus eerder een middel dan een doel.

Persoonlijke groei heeft meestal tot doel het vergroten van (zelf-) vertrouwen, het opheffen van belemmerende overtuigingen of het ontwikkelen van nieuwe kennis of vaardigheden.
Door te focussen op geld werk je dus slechts indirect aan je doelen. Door je echte doelen helder voor ogen te houden, zie je ook meer en andere kansen, dan financiële kansen. En dat kan er dus voor zorgen dat je je echte doelen eerder of makkelijker kan bereiken.

Meetbaar een must?

Succes meten

Je kunt je doelen natuurlijk heel praktisch insteken. Maar je kan natuurlijk ook hele sociale doelen stellen, of ideologische of spirituele doelen. Wat wel kan helpen bij het realiseren van je doelen is om ze meetbaar te maken. Dan weet je namelijk ook wanneer je ze echt bereikt hebt. Of hoe ver je al op weg bent. Maar soms is het best lastig om meetbare doelen te formuleren. Geld is natuurlijk goed meetbaar, maar dat willen we dus juist niet als doel hebben.

‘Ik wil gelukkiger worden’ is natuurlijk niet echt meetbaar. Probeer dan zo tastbaar en meetbaar mogelijk te maken wat voor jou ‘geluk’ precies betekent. Hoe kan jij of iemand anders merken dat jij gelukkig bent? Misschien kan je het definiëren door te stellen dat je de meeste dagen van de week vrolijk en tevreden naar bed wilt gaan? Is dat hoe geluk er voor jou uitziet? Dat is dan namelijk wel weer beter meetbaar. Of wil je meer energie hebben? Misschien kan je dat meetbaar maken door te stellen dat je een bepaalde afstand met gemak kan lopen, of dat je een bepaald programma in de sportschool vol kan houden?

Probeer het eens. Definieer mooie doelen die niet op geld gericht zijn en maak ze meetbaar.
Welke doelen wil jij de komende tijd gaan realiseren? Laat het me weten, ook als je hulp kan gebruiken om jouw doelen goed en meetbaar te formuleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.