De eerste stappen zijn het moeilijkst

  • door
Heb jet lef om de eerste stap te zetten

first-stepDat de eerste stappen van iets nieuws het moeilijkste zijn, geldt voor bijna iedereen en op heel veel vlakken. Zo ook voor mij bij deze eerste stappen op het pad dat ‘bloggen’ heet. Wat maakt die eerste stappen nou zo moeilijk? Is het de angst voor het nieuwe, het onbekende? De angst om ‘verkeerde’ stappen te zetten, dingen niet te doen op de manier die verwacht wordt? Of is het de onzekerheid over je eigen kunnen?

In mijn werk als groeicoach help ik dagelijks mensen om persoonlijk te groeien. Groeien doe je niet door steeds hetzelfde pad te kiezen. Groei ontstaat door nieuwe dingen te proberen, zaken anders aan te pakken en door (al dan niet gecalculeerd) risico’s te nemen. Het resultaat is van tevoren niet altijd goed te voorspellen. Maar het mooie is dat groei zo veel op kan leveren.

Doel
Als je niet zeker weet wat het op gaat leveren, waarom zou je dan iets nieuws gaan doen? Wat belangrijk is bij het nemen van de eerste stappen op een nieuw pad, is te weten waar dat pad naar toe zou moeten leiden; wat is het doel? Als het doel duidelijk is, dan is het ook gemakkelijker om die eerste stappen in de goede richting te zetten op het pad. Heb je geen duidelijk doel, dan is dat net zoiets als de eerste stappen zetten in een woestijn waarbij je geen enkele idee hebt waar de oase ligt die je zoekt.

Mijn doel is duidelijk: anderen inspireren en ondersteunen om zowel persoonlijk als zakelijk te groeien en mijn kennis en ervaringen delen. Starten met bloggen is voor mij weer een nieuwe stap op dit pad. Ondanks het feit dat ik niet weet of mijn blogs dusdanig zijn dat ze serieus bijdragen aan mijn doel, zet ik toch de eerste stappen. En ja, ook ik heb dit uitgesteld en ook ik ben bang voor de mogelijke kritieken en ben nog onzeker over mijn schrijven. Maar toch doe ik het!

stappen-zettenOndernemen
Zo is het ook met ondernemen: af en toe moet je gewoon iets nieuws doen, omdat je het idee hebt dat het zal bijdragen aan je doel. Als je eerst alle risico’s duidelijk wilt hebben en wilt minimaliseren voordat je de daadwerkelijke eerste stappen gaat zetten, dan mis je vaak ‘het moment’. Soms moet je leren om op je intuïtie te vertrouwen en gewoon die eerste stappen te zetten. En wat dan als het geen succes is en het uiteindelijk toch niet bijdraagt aan je doel? Is dat dan niet zonde van je tijd en inspanning? Nee! Kijk kort terug, leer je van die eerste stappen en zet nieuwe eerste stappen, op weg naar je doel.

Lef
Bijna iedereen zet met enige regelmaat ‘eerste stappen’ op een nieuw pad. En daar is lef voor nodig. Maar als het goed gaat, wat in veel gevallen gebeurt, dan vergeten we snel dat we ook voor het nemen van deze eerste stappen bang en onzeker waren. Het is goed om daar soms even bij stil te staan en te beseffen dat nieuwe dingen niet alleen eng zijn, maar ook heel veel mooie dingen op kunnen leveren. Ik heb al heel wat spannende ‘eerste stappen’ in mijn leven gezet: het starten van een eigen bedrijf (twee keer al), het beginnen aan een nieuwe opleiding, de eerste sprong uit een vliegtuig en nu dus ook zelfstandig mijn eerste eigen blog schrijven. Ik heb in de loop van de tijd ook veel geleerd van mijn eerste stappen, want lang niet alles is goed gegaan. Ik hoop dat deze stap op het bloggerspad bij zal dragen aan mijn doel. Jouw mening hierover is zeer welkom. Ook hoop ik dat ik je met mijn blogs kan inspireren en kan helpen om te groeien.

Mag ik als groeicoach jou helpen bij het nemen van je volgende ‘eerste stappen’ op weg naar groei?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.