Discussie

Een korte post op social media naar aanleiding van een artikel op MT leverde vorige week een interessante discussie op. Op het betreffende onderwerp wil ik in dit blog even wat dieper ingaan en mijn eigen gedachten daarover met je delen.

Het artikel op MT.nl waar het over ging gaf aan dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat iedereen de kracht heeft om het leven te creëren dat we wensen voor onszelf. Het gaat om dit artikel: https://www.mt.nl/worklife/perform/bewijs-dat-je-wel-degelijk-een-beter-leven-kunt-manifesteren/

Ratio

Ik ben grootgebracht met de focus op het rationele. Ik wilde alles om me heen leren kennen, begrijpen en kunnen verklaren. Ik was nieuwsgierig aangelegd, maar benaderde alles wel vanuit de ratio, het verstand. Gevoel en intuïtie en dat soort ‘softe’ zaken, daar kon ik niet zo veel mee. Totdat iemand mij een jaar of tien geleden eens een (kritische) spiegel voorhield en me liet zien dat leven vanuit mijn ratio zijn beperkingen kent. Ik ging me steeds meer verdiepen in de kracht van het onbewuste en de werking van overtuigingen en waarden en normen. Ik leerde te luisteren naar mijn intuïtie en ging ook aan de slag met gevoel en emoties. Ik leerde niet alleen, maar ondervond het zelf ook, dat je met focus en bewust gedrag, je eigen leven en je gedachten daarover kan beïnvloeden. 

gevoel vs verstand

Overleven

Van nature is de mens geneigd om zijn focus te leggen op gevaar, problemen, zaken die afwijken en fouten die gemaakt (kunnen) worden. Logisch, want in ons verre verleden konden we daar ons leven mee redden. Maar dat was duizenden en zelfs miljoenen jaren gelen. In de tegenwoordige tijd hoeven we ons niet zo snel meer zorgen te maken over ‘overleven’. We komen nu nog maar (relatief) zeer weinig in echt levensgevaarlijke situaties. Er staan niet om iedere hoek van de straat levensgevaarlijke beesten die ons op willen eten en er zijn gelukkig nog maar zeer weinig mensen die elkaar de hersenen in willen slaan voor basisbehoeften om te overleven. Maar die focus op gevaar en (negatieve) afwijkingen van het bekende en veilige, die is gebleven.

Focus op gevaar

Filters

Door deze focus op het negatieve (gevaar, problemen, fouten) zijn we minder goed in staat om positieve zaken om ons heen te zien en kansen te pakken. Ons instinct heeft ons brein ‘geprogrammeerd’ om vooral met negatieve zaken bezig te zijn. Maar dat kunnen we nu gelukkig in positieve zin veranderen. En dat wordt dus onderbouwd met steeds meer wetenschappelijk bewijs. 

Ons gedrag wordt bepaald door onze mindset (onze gedachten) over, en onze fysiologie (houding) ten opzichte van de zaken die we meemaken en tegenkomen. Die mindset en onze houding wordt bepaald door allerlei filters in onszelf. Maar die filters kunnen we ook aanpassen! De filters worden namelijk gevormd door onze herinneringen, eerdere beslissingen en ervaringen (en hoe we daar nu nog over denken), onze waarden en overtuigingen en onze metaprogramma’s. Metaprogramma’s zijn eigenlijk vaste, onbewuste manieren waarop we naar bepaalde dingen kijken. Ben je meer gefocust op waar je naartoe wilt of waar je vandaan komt? Ben je meer gefocust op het verleden, het heden of de toekomst? Ben je meer gefocust op jezelf, de ander of op het ‘samen’?

Hoe filter je prikkels

Positief

Door je van deze filters bewust te zijn zet je een eerste stap om je gedachten, en daarmee het leven dat je lijdt, aan te passen. Ook ondernemers kijken vaak naar alle gevaren en mogelijke problemen. Daardoor vragen ze zich nogal eens af waarom ze ‘het allemaal ook alweer doen’. Ze hebben steeds meer een negatief filter aan staan. Logisch tot op zeker hoogte, want als ondernemer heb je belangrijke verantwoordelijkheden. En die wil je wel zo goed mogelijk invullen. Maar daardoor missen ze steeds vaker het positieve om zich heen. Ik geef deze mensen vaak een klein notitieboekje mee en de opdracht om iedere dag minimaal drie positieve momenten/ervaringen op te schrijven. Slechts drie! Toch hebben veel mensen daar de eerste dagen veel moeite mee. Door de focus op problemen en gevaren zien we de positieve dingen vaak niet meer. Of als we ze al opmerken, dan is men vaak geneigd om ze heel snel weg te ‘relativeren’. Gelukkig merken deze ondernemers na een aantal dagen dat het steeds makkelijker wordt om positieve zaken op te schrijven in het boekje. Door met een bewuste opdracht je dag te ‘ervaren’ ga je anders naar zaken kijken. En daarmee beïnvloed je dus ook je gedachten. Je ziet niet alleen maar problemen en gevaren, je ziet ineens ook kansen en positieve zaken.

Blijf je naar het verleden kijken of kijk je vooruit

Overtuigingen

Daarnaast kan je ook eens bewust aan de slag gaan met je eigen overtuigen, die gebaseerd zijn op eerdere beslissingen en ervaringen. Misschien heb je vroeger een ervaring gehad die je destijds als ‘negatief’ bestempelt hebt. Dat was jouw waardeoordeel destijds over die ervaring. Maar de wereld veranderd snel en jij veranderd mee, maar je mening zal vaak niet zo snel veranderen. Die ‘negatieve’ ervaring ben je als algemene waarheid gaan beschouwen. Maar misschien zou een zelfde ervaring nu juist iets positiefs kunnen brengen. Dat zal je moeten ervaren. Maar die ervaring zoek je niet op, omdat je er onbewust een negatieve associatie aan gekoppeld hebt. Dat komt omdat je van nature negatieve zaken zo veel mogelijk uit de weg gaat. Als je je bewust bent van die negatieve associatie en nu eens bewust gaat onderzoeken of die associatie nog steeds geldt, dan kom je er misschien achter dat dit nu niet meer het geval is. Op deze wijze kan je ook je overtuigingen, de zaken die je de afgelopen jaren bent gaan geloven en als ‘waarheid’ bent gaan zien, eens nader onder de loep nemen. Misschien kom je er wel achter dat deze overtuigingen je nu juist tegenhouden om het leven te leiden dat je graag zou willen hebben.

Overtuigingen henry ford gedachten

Bewust

Alle groei begint met bewustwording. Onbewuste gedachten en gevoelens bewust gaan ervaren is wel lastig, maar het kan wel. Zeker met een coach of sparringspartner, maar je kan het ook prima zelf doen. Neem eens rustig de tijd om met een neutrale blik naar bepaalde gedachten en ervaringen te kijken en hoe ze je nu helpen of juist tegenhouden. Door op deze manier je interne filters eens grondig af te stoffen en waar gewenst aan te passen, ben je in staat om je eigen gedachten ov er die situatie aan te passen. Daarmee kan je dus ook je eigen leven een stuk mooier, plezieriger en succesvoller maken. 

I can('t) do it

 

Gelukkig is dit niet langer het gedachtengoed van een paar alternatieve hippies die zich met softe en ‘zweverige’ zaken bezighouden. Er komst steeds meer wetenschappelijk bewijs dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gedachten en daarmee zelf de lead hebt om het leven te gaan leiden dat je wenst. Daarmee stel jij je eigen grenzen en beperkingen, of heft ze er juist mee op. De keuze is aan jou. 

Door bewust naar mijn eigen overtuigingen, normen en waarden en eerdere ervaringen en herinneringen te kijken en deze waar gewenst bij te stellen, ben ik in ieder geval een stuk plezieriger gaan leven. Mij heeft het veel gebracht en ik hoop dat het jou ook veel zal brengen.

Ik ben benieuwd hoe jij over deze zaken denkt. Ik zou het leuk vinden als je jouw ideeën hierover zou willen delen.