Iemand vraagt je iets te doen en bijna automatisch zeg je ‘Ja’. Later denk je bij jezelf, ‘Waarom deed ik dit ook alweer? Had ik nog niet genoeg te doen?’. Waarom is het zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen? In dit blog ga ik verder in op de 7 tips om beter met je tijd om te gaan uit mijn eerdere blog: Geen tijd/prioriteit.
Helpen is menselijk
Het zit in de menselijke aard om anderen te helpen. Dat doen we vaak al ongevraagd, maar als iemand iets direct vraagt zijn we al helemaal snel geneigd om ‘Ja’ te zeggen. Waarom vinden we het zo moeilijk om ‘NEE’ te zeggen als mensen ons vragen om iets te doen?
Maslows behoeftepiramide
De piramide van Maslow geeft hier heel duidelijk antwoord op. In deze ordening van de menselijke behoeftes staat ook de behoefte aan waardering en erkenning. Door iets voor een ander te doen streven we naar waardering en erkenning. En dat is een hele sterke behoefte. Maar hij kan ook belemmerend werken. Bijvoorbeeld als we het erg druk hebben of als hij op dat moment in strijd is met een andere (belangrijkere) behoefte. Denk daarbij als ondernemer aan de belofte van sociale acceptatie (zullen je klanten dit waarderen?), de behoefte aan zekerheid (van inkomen) of fysiologische behoeften (zoals slaap!).
Nee, maar….
De wereld is echter niet zwart-wit. Je hoeft dus niet altijd ‘Ja’ of ‘Nee’ te zeggen. Probeer eens ‘Nee, maar ….’ als iemand je een volgende keer iets vraagt of je iets zou kunnen doen, gebruik dan bijvoorbeeld eens:
- Nee, maar volgende week heb ik daar wel tijd voor.
- Nee, maar ik weet wel iemand die je wel kan helpen.
- Nee, maar met deze tip ….. kan je het volgens mij ook makkelijk zelf.
Op deze manier snij je jezelf niet in de vingers. Je schept namelijk duidelijke verwachtingen en het kost je waarschijnlijk veel minder tijd. Daarnaast zal de vraagsteller toch waardering voor je hebben, omdat je hem in ieder geval op weg hebt geholpen of op zijn minst duidelijkheid hebt geschapen.
Bewuste woordkeuze
Ben je er wel van bewust dat je duidelijk zegt ‘Nee’ of ‘Nee, maar..” en geen ‘Ja, maar …’. De vraagsteller zal namelijk (bewust of onbewust) alleen maar ‘Ja’ registreren en daardoor automatisch de verwachting hebben dat jij gaat helpen. Het duidelijke ‘Nee’ is vaak een onverwachts antwoord, waardoor de geest alert wordt en duidelijk gaat registreren wat er daarna volgt, de ‘maar ….’.
Ben niet bang
Vaak zijn mensen bang om ‘Nee’ te zeggen omdat ze dan niet aan verwachtingen van een ander voldoen. Ze zijn bang dat anderen minder positief over ze gaan denken. Ook kan het zijn dat je zelf vindt dat je het gevraagde moet kunnen, of zou moeten leren. Door ‘Nee’ te zeggen voel je jezelf niet volwaardig of onkundig. Maar moet je echt ‘alles’ kunnen?
Jij, en ook een ander, wordt er gelukkiger van als je duidelijk bent, dus ook als je duidelijk ‘Nee’ of ‘Nee, maar …’ zegt met een reden. Door af en toe ‘NEE’ te zeggen creëer je ruimte en rust voor zaken die wel passen bij jou en je eigen doelen.
Heb je moeite met ‘nee’ zeggen en zou je wel meer rust en ruimte willen en grip op je eigen leven?
Bel of mail me voor een vrijblijvende kennismaking en ik help je!