fbpx

Hoe bereik jij je doelen in 2021?

Het nieuwe jaar is net begonnen dus is het de hoogste tijd om effectief doelen te stellen. Wat wil je bereiken? Welke uitdagingen ga je tackelen? Wat voor nieuwe dingen ga je oppakken?
Veel ondernemers hebben goede ideeën over welke doelen ze willen behalen. Maar hoe krijg je die doelen nu werkelijk goed vertaald in wenselijk en effectief passend gedrag van medewerkers?
Met doelen is het helaas net als met goede voornemens: ze zijn makkelijk te formuleren, maar hoe ga je ze werkelijk realiseren? Er zijn hier natuurlijk allerlei tips en trucs voor en die geef ik je ook in dit blog. Maar het belangrijkste om te beseffen als je je afvraagt hoe je je doelen moet bereiken, is dat je er keihard voor al moeten werken. Alleen maar wensen een doel te bereiken zal je nergens brengen. Je zal er voor moeten werken. Bekijk deze video maar eens.

Hieronder vindt je enkele tips die je kunnen helpen bij het concreet beantwoorden van de vraag: Hoe bereik jij je doelen in 2021?

Doelen bereiken - Blog - De Groeicoach

Maak je doelen aantrekkelijk.

Dat begint al met een positieve formulering. Veel mensen formuleren doelen vanuit een negatief taalpatroon. Voorbeelden van een negatief taalpatroon zijn:
Ik ga niet meer roken.
Ik stop met snoozen als ik op moet staan.
Ik laat me niet langer de les lezen door mijn collega.
Deze doelen beschrijven wat je niet meer wilt doen. Dat werkt echter niet stimulerend en aantrekkelijk. Herformuleer je doelen zodanig dat ze iets positiefs brengen. Dit zal je onbewust stimuleren om door te zetten als het even moeilijk wordt en om vol te houden. Bovenstaande voorbeelden kan je als volgt herformuleren:
Ik ga werken aan mijn gezondheid en conditie.
Zodra mijn wekker gaat stap ik direct uit bed om mijn dag met energie te beginnen.
Ik stel me zelfverzekerd op richting mijn collega en sta wel open voor feedback, maar besluit zelf of en wat ik er mee doe.

Verdeel je hoofddoelen in kleinere subdoelen.

Vaak worden grote lange termijn doelen gesteld. Dat is heel goed om richting te bepalen, maar die grotere doelen kunnen ook wel een te grote stap zijn. Als het verschil tussen de huidige situatie en de gewenste doelsituatie te groot wordt, dan wordt de drempel om werkelijk te beginnen steeds groter. Omdat het doel namelijk te ver staat van de huidige werkelijkheid is de angst op falen vaak te groot. Om deze angst te beperken moet je je uiteindelijke doel onderverdelen in kleinere subdoelen. De angst op falen zal dan ook enorm afnemen. Bovendien kan je dan na het bereiken van ieder subdoel een succes vieren en kan je eventueel je strategie en actieplan bijsturen om je uiteindelijk grotere doel beter en sneller te bereiken.

Zet je doel om in acties en start NU!

Doelen zijn vaak niet meer dan woorden. Pas als je ze vertaalt in concreet gedrag en acties en deze ook daadwerkelijk uitvoert, dan pas ben je in staat om iets te realiseren. Vertaal je doelen daarom in concrete, praktische actieplannen en zorg dat ieder onderdeel een kleine, behapbare stap is die je direct af kan ronden zodra je er mee start. Werk je actieplan ook zover uit dat je vandaag al met de eerste kleine actie kan starten. Als je nu actie onderneemt en merkt wat het je brengt, dan zal dat je stimuleren om het volgende kleine stapje te zetten, en dan weer het volgende.
En nog een bonus tip: Een goede coach kan je helpen om heldere doelen te formuleren, ze op de juiste wijze te communiceren en ze ook daadwerkelijk te realiseren. Een coach kan dienen als vraagbaak, vertaler en stok achter de deur.

Begin 2018 heb ik al eerder en blog geschreven over het volhouden van goede voornemens. Dat heeft veel overlap met het realiseren van doelen zoals in dit blog beschreven, maar misschien geeft het je net een andere invalshoek die je ook nog kan helpen. Dit blog kan je hier vinden.

Succes met het formuleren van mooie nieuwe doelen en het uitwerken daarvan in een praktisch actieplan. En heel veel plezier met je eerst actie die je vandaag nog gaat uitvoeren.