fbpx

Goede voornemens

Maak van 2017 jouw meest succesvolle jaar tot nu toe met deze 5 praktische tips.


1. Leer NEE te zeggen!

Veel ondernemers, zeker de wat kleinere, zijn bang om NEE te zeggen. Ze doen Nee zeggenvaak dingen die niet direct bijdragen aan de doelstellingen van het bedrijf. Daardoor kosten deze zaken vaak meer tijd en moeite dan nodig en heb je minder tijd om te focussen op de zaken die wel aan je gestelde doelen bijdragen. NEE zeggen is ook een teken van sterkte: je weet waar je goed in bent en waar je echte toegevoegde waarde mee kan bereiken. Zeg dus vaker NEE. Je kan dat NEE natuurlijk wel aanvullen met een mogelijke andere oplossing (ander aanbod, verwijzing naar een betere expert uit je netwerk, andere tijd/planning, etc.). Zo help je de ander toch alleen wel op een manier die beter bij jezelf en je bedrijf past.

2. Lach!

Begin je dag niet alleen met een lach, maar (glim)lach de hele dag. Mensen spiegelen zich onbewust aan hun gesprekspartner. Als jij lacht zal je gesprekspartner ook gaan lachen. Heb je wel eens geprobeerd chagrijnig te blijven tegenover iemand die met een glimlach op zijn gezicht zit? Zelfs door de telefoon merk je of je gesprekspartner (glim)lacht of niet. Je kan de gemoedstoestand van je gesprekspartner positief beïnvloeden met een lach en dat zal leiden tot betere resultaten.

 

3. Kom je afspraken na!

Als je iets belooft, zorg dan dat je het ook waar maakt. Er is niets zo erg als het niet nakomen van beloftes. Je voldoet dan niet aan de gestelde verwachtingen en mensen zullen vertrouwen verliezen. Het opbouwen van hernieuwd vertrouwen kost je veel meer tijd en moeite, dus zorg dat je vertrouwen niet beschaamd. Doe er alles aan om je afspraken na te komen, maar als het echt niet gaat lukken door externe omstandigheden, communiceer dit dan tijdig en duidelijk. En zorg voor een nieuwe concrete belofte (die je natuurlijk wel waarmaakt) die de verwachtingen ruimschoots zal overtreffen. Kortom: doe wat je zegt en zeg wat je doet.


4. Begin met geven!

Wanneer je iets van iemand wilt, bedenk dan eerst wat jij voor die persoon kan betekenen. Als je begint met geven, is het veel gemakkelijker om te krijgen wat jij wilt. Ten eerste geeft geven veel voldoening, maar je start ook al op een positieve manier een interactie. Je zet daarmee de ander al in een positieve mindset. Hoe meer je zal geven, des te meer je zal krijgen. En dat geven hoeft niet alleen te gaan om tastbare zaken. Geef ook eens aandacht, een compliment, een tip of een contactpersoon. Geven is de start van succes.

5. Laat los wat je tegenhoudt!

Vaak houden we vast aan het bekende, maar houdt dat bekende ons juist tegen om verder te gaan, te groeien. Loslaten betekend niet dat je iets compleet moet laten vallen, negeren of moet afzweren. Ik schreef hier eerder al een uitgebreid blog over. Groei, ontwikkeling en succes vinden hun oorsprong vaak in zaken op een nieuwe manier bekijken en aanpakken. Veel ondernemers zijn bang voor ‘nieuw’ want dat betekend mogelijk risico en mogelijk zelfs falen. Maar heb vertrouwen in het verleden en sta open voor de toekomst. Laat dus los wat je succes in de weg staat en heb vertrouwen dat het positieve uit het verleden je altijd zal blijven leiden op weg naar succes.

Ik ben benieuwd of je wat aan deze 5 tips hebt. Ik hoor graag waar je het meeste aan hebt. Heb je zelf ook nog mooie tips voor succes? ook die hoor ik graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.