5 tips voor resultaat

Maak van 2018 jouw meest succesvolle jaar tot nu toe met deze praktische tips voor het realiseren van resultaat.

1. Discipline is de brug tussen doelen en resultaat 

DisciplineDiscipline betekent dat je soms dingen moet doen die gewoonweg gedaan moeten worden, ook al heb je er misschien even geen zin in.
Veel ondernemers stappen in het ondernemerschap vanwege de vrijheid. De vrijheid van handelen, de vrijheid van planning en de vrijheid van keuze. Maar voor groei en succes moet je soms iets van die vrijheid inleveren. In plaats daarvan moet je gewoon doen wat gedaan moet worden. Discipline is een belangrijk ingrediënt van groei en een wegwijzer naar resultaat.

2. Stel niet uit tot morgen

Iedereen heeft er wel eens last van: uitstelgedrag!
We stellen gemakkelijk dingen uit die we nog niet (zo goed) kennen of kunnen, zaken waar we over twijfelen, dingen die veel tijd en/of energie kosten en zaken die je uit jouw comfort-zone halen. Maar in die zaken zit nou juist vaak veel groei en succes.

Uitstelgedrag levert uiteindelijk veel meer teleurstelling, frustratie en ergernissen op dan wanneer we iets direct zouden hebben gedaan. Ook levert uitstelgedrag vaak meer en grotere problemen op dan de problemen die we voorzagen en die de, vaak onbewuste, oorzaak waren van het uitstelgedrag. Denk maar eens even terug aan een aantal zaken die je uitgesteld hebt en uiteindelijk toch moest doen. Zou het allemaal niet veel makkelijker, sneller en fijner gegaan zijn als je het direct gedaan had?

Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kan doen. Dat is een wijs gezegde en zeker van toepassing op ondernemerschap. Kansen komen en gaan en voor je het weet is je grote kans voorbij gegaan. Excuses om iets uit te stellen zijn er altijd wel te vinden. Bekijk nu voor de verandering eens de excuses die je kan bedenken om iets wel direct, vandaag, nu, te doen. En doe het dan ook!

3. Streef naar een gezamenlijk doel 

Als je een gezamenlijk doel nastreeft dan krijgt je plan vleugels. Een oud Afrikaans gezegde zegt al: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Door jouw ideale doel zo goed, helder en enthousiast mogelijk te communiceren kan dat ervoor zorgen dat de mensen waarmee je samenwerkt dit doel ook na willen streven. Hierdoor creëer je dus een gezamenlijk doel.

Als je met een aantal mensen een gezamenlijk doel nastreeft, dan ontstaat er verbinding. Dan zal de energie en het enthousiasme alleen maar groeien. Een belangrijke voorwaarde om samen snel, mooie en grote resultaten te realiseren is dat je wel blijft communiceren. Ook het samen delen van (kleine) successen vergroot het uiteindelijke eindresultaat. Maar zorg er wel voor dat het gezamenlijke doel concreet is, zodat iedereen ook weet wanneer het gewenste bereikt is. En vier het dan ook gezamenlijk.

4. Durf fouten te maken

Fouten maken hoort bij het leven en zeker bij het ondernemerschap.
Vaak leer je pas wat goed is door eerst te ervaren hoe het is om iets verkeerd te doen. Succes is onlosmakelijk verbonden met fouten maken. Ik adviseer veel startende ondernemers om zo veel mogelijk te doen (ipv alleen maar te denken) en daarmee dan ook veel fouten te maken. Je maakt als ondernemer het echte verschil door snel en efficiënt te leren van je fouten. En het dan beter te doen.

Een goede ondernemer is niet bang om fouten te maken. Daarvan leer je. Daar haal je inspiratie uit. Natuurlijk kan je ook leren van de fouten van anderen, maar dan ervaar je niet ‘echt’ wat fouten maken met je doet. Fouten maken motiveert namelijk meestal ook tot nog meer inzet en creativiteit.

5. Maak je bedrijf onafhankelijk van jou, hoe moeilijk dat ook is 

Veel ondernemers vereenzelvigen zichzelf met hun bedrijf. En ja, als ZP-er (Zelfstandig Professional) kan je ook moeilijk anders. Maar als je bedrijf groter is dan jijzelf en je hebt een paar mensen in je team zitten, dan is het andere koek. Wil je dan echt succesvolle resultaten boeken op de langere termijn, dan is het belangrijk om je bedrijf los te maken van jezelf.

In mijn werkzame carrière heb ik al veel te vaak meegemaakt dat de ondernemer de allergrootste belemmering was van het succes en het resultaat van de onderneming. Een bedrijf moet namelijk meer zijn dan het idee, de denkwijze en de energie van de ondernemer. Als ondernemer heb je namelijk maar beperkte tijd en energie om zelf actief bij te dragen aan het resultaat. Het is jouw rol als ondernemer moeten om je mensen te inspireren en te motiveren. Maar als jij er niet bent, bijvoorbeeld omdat jij geniet van een lange welverdiende vakantie, dan moet het bedrijf gewoon doordraaien en nog steeds mooie resultaten opleveren. Zorg er dus voor dat het resultaat en het functioneren los komt van jouw persoon. Over hoe je kan leren om los te laten schreef ik eerder al een uitgebreid blog.

 

We zijn benieuwd of je wat aan deze 5 tips hebt. We horen graag waar je het meeste aan hebt. Heb je zelf ook nog mooie tips voor het realiseren van resultaten? Ook die horen we graag.

4 reacties op “5 tips voor resultaat”

  1. Ja, dat is ook een hele goede. Als je je iedere dag (wanneer je nog volop energie hebt) begint met een lastige klus, dan ben je de rest van de dag positiever en gemotiveerder om de andere (makkelijkere) klussen ook goe dop te pakken. Je hikt dan niet meer aan tegen die lastige klus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.